grb

Niš - Kapija istoka i zapada

Medijana

Oduvek su istoričari, geografi, putopisci i književnici ovaj grad nazivali kapijom Istoka i Zapada. U Nišu, jednom od najctarijih gradova ovog dela Evrope, zahvaljujući izuzetnom geografskom položaju, ukršta se više putnih pravaca koji povezuju Srednju i Zapadnu Evropu, Vlašku niziju i Pomoravlje sa Jadranskim, Egejskim i Crnim morem. Takav geografski položaj određivao je, tokom vekova sudbinu Niša.

Otkrića na lokalitetima: Bubanj i Humska Čuka, ukazuju na naseljenost niškog područja od neolita i ranog bronzanog doba.

Istorija ovih prostora, velikim delom ratnička i rušilačka pamti Rimljane, Gote, Ilire, Tračane, Kelte, Hune i druge narode.

Rodni grad velikog cara

Rođenjem Flavija Valerija Konstantina u Nišu, u drugoj polovini III veka, rimskog cara, zaštitnika hrišćanstva i velikog državnika i ratnika, grad dobija značajno mesto u svetskoj istoriji, poprimajući takav sjaj i u VI veku, u vreme vladavine Justinijana I, obnovitelja imperije.

Tvrdjava Tvrdjava

Visok stepen razvoja i značaja, Nišu donose Nemanjići. Veliki srpski župan Stefan Nemanja, otac Svetog Save, priključivši Niš Srbiji 1183. godine, nameravao je da ga učini prestonicom. Sve do pada srpske srednjevekovne države pod tursku vlast Niš je bio veliki ekonomski, kulturni i strateški centar.

Savremeni razvoj Niša počinje 1878. godine, oslobađanjem od Turaka, posle blizu pet vekova robovanja. Niš je tada zakoračio u najznačajniji period svoje istorije: postao je druga prestonica savremene Srbije.

Pasterov Zavod CentarGrada

U Nišu je bila rezidencija kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića – Knežev dvor, u kome su oni često boravili, posebno u vreme održavanja sednica Narodne Skupštine. Za vreme Prvog svetskog rata Niš je bio ratna prestonica Srbije – od kraja jula 1914. do sredine oktobra 1915. godine.

Grad bogate kulture i istorije

Zahvaljujući burnoj istoriji Niš je, u pravom smislu reči, postao grad – muzej. Vitrine i depoi Narodnog muzeja su prebogati predmetima neprocenjive istorijske vrednosti sa brojnih nalazišta.

Tvrdjava Narodno Pozoriste

Narodno pozorište ima tradiciju dužu od jednog veka, a zavesa Pozorišta lutaka je prvi put podignuta 1951. godine. Galerija savremene likovne umetnosti, čuvar je bogatog umetničkog blaga, ali i promoter modernih strujanja u likovnom stvaralaštvu. Izlaže se u nekoliko galerija: „Srbija“, „Paviljon“ i „Salon 77“ u Tvrđavi.